Kenyérlángos, puha burgonyás tésztából


Azt éppen nem mondhatom, hogy hipp-hopp készen van, hiszen krumplit kell főzni (mondjuk nagyon keveset), kelt tésztát készíteni, összeállítani, kisütni...viszont kárpótlásul egy kicsit a pizzára emlékeztető, mégis igazán magyaros étellel állhatunk elő, amihez még csak nem is kell különösebb szakácstudomány, mégis mindenkit levesz a lábáról. 😊

Hozzávalók, 2 jó nagy tepsihez:

50 dkg. sós főtt burgonya
1 kg. kenyérliszt v. finomliszt
3 dl. tej
5 dkg. élesztő
1 tk. cukor
1 ek. só
+ annyi meleg víz, amennyit a dagasztás során felvesz

6-8 dl. tejföl
5-6 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)

-bacon
-sonka
-kolbász
-hagymafélék
-színes paprika
-paradicsom
-sajt
...vagy bármi amihez épp kedvünk van, vagy elfekvőben a hűtőben.

Kevés zsír a tepsi kenéséhez.

Elkészítés:

A krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, összetörjük. Egy nagyobb tálba helyezzük, hozzáadjuk a lisztet és a sót. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral, majd a burgonyás liszthez adjuk. Gyúrni, dagasztani kezdjük, közben óvatosan adagoljuk hozzá a meleg vizet, hogy könnyű, de nem túl lágy tésztát kapjunk. Ha már elválik az edény falától, meghintjük liszttel, letakarjuk, duplájára kelesztjük.
Amíg pihen, a tejfölbe belekeverjük az apróra vágott fokhagymát és a sót, valamint tetszőleges méretűre felvágjuk a feltéteket.
Ha a tészta megkelt, két részre osztjuk, kizsírozott tepsiben kezünkkel egyenletesen ellapogatjuk. (Én elő szoktam melegíteni a tepsit a sütőben, hogy ne dermedjen meg a kelt tészta a hidegtől.) Megkenjük tejföllel, rászórjuk a feltéteket, majd 180-190 °C-os sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ha már foltokban kezd megbarnulni a tetején a tejföl, akkor átsült.










Megjegyzések