Foszlós túrós batyu




Nagyon szeretem ezt a vajas kelt tésztát, akár kalácsot is süthetnék belőle, ám a túrós batyu nálunk minden más fajta péksüteményt felülír a családban. Másnapra sem száradt ki, kicsit megmelegítve ugyanolyan volt, mint ha akkor vettem volna ki a sütőből. Savanykás házi baracklekvárral csodás párost alkot. 

Hozzávalók: 

Tészta:
1 kg. finomliszt
4-5 dl. tej
5 dkg. élesztő
1 dkg. só
10 dkg. kristálycukor
5 dkg. vaníliás cukor
10 dkg. olvasztott vaj
2 db. tojás
2 db. tojás sárgája

+10 dkg. vaj a kenéshez

Töltelék: 
75 dkg túró
15-20 dkg. porcukor
5 dkg. vaníliás cukor
2 citrom héja, és leve
Kb. 2 dl. tejföl
1 maréknyi búzadara




Elkészítés:

A lisztet a sóval, tojásokkal, és a vaníliás cukorral tálba tesszük. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a liszthez és kézzel addig keverjük, amíg az összes száraz liszt eltűnik. (Érdemes először csak 4 dl. tejjel kezdeni, mert a vaj még lágyítani fog a tésztán, aztán ha kevésnek bizonyul pótolni.) Ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, addig dagasztjuk, míg elválik a táltól. Letakarva duplájára kelesztjük, majd 4-5 mm. vastagságúra kinyújtjuk. Tetszés szerinti nagyságú négyzeteket vágunk belőle, 1-2 evőkanál tölteléket teszünk a közepükbe, majd összecsippentve a sarkokat, batyut formálunk belőlük. Nem túl szorosan olvasztott vajjal kikent tepsibe helyezzük őket, majd az oldalukat is megkenjük olvasztott vajjal. Hagyjuk ismét kicsit megkelni, majd 160 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt világos barnára sütjük.

A töltelékbe én nem teszek tojássárgáját, tapasztalatom szerint megkeményíti a túrót; tejföl annyi kell, hogy lágy, de azért nem teljesen híg állagot kapjunk. A cukor és a citromlé mennyisége opcionális, egyéni ízlés szerinti. :) Egyszerre csak 2-3 darabot töltsünk meg, mert ha sokáig áll az asztalon, lefolyhat a tésztáról a túró, és akkor nagyon nehéz lesz vele dolgozni.





Megjegyzések