Püspökkenyér

A fagyasztóban összegyűlt tojásfehérjék felhasználása, na, meg egy kis karácsonyi nosztalgia kedvéért sütöttem ma. Aszalt gyömbér, sárgabarack, ananász, vörös áfonya, ribizli, de mazsola és kandírozott citrom ill. narancshéj, plussz némi csokoládé is került bele. Minden amit itthon találtam. 😊


Hozzávalók 1 db. őzgerinc formához:

6 db. tojásfehérje (24 dkg.)
16 dkg. kristálycukor
16 dkg. finomliszt
8 dkg. olvasztott vaj
1/2 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
pici őrölt szegfűszeg
késhegynyi fahéj
10 dkg. vegyes kandírozott és/vagy aszalt gyümölcs
3-4 dkg. darabolt dió
4-5 dkg. darabolt étcsokoládé (elhagyható)


Elkészítés:

A fehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, hozzáöntjük az olvasztott vajat, elkeverjük. Ez után már csak a szárazanyagok és a gyümölcsök elvegyítése van hátra. Vajazott-lisztezett őzgerinc formába simítjuk (kicsit ütögessük meg a forma alját, hogy egyenletesen kitöltse). Légkeveréses sütőben 160 °C-on kb. 35-40 percig süssük. ha már nem marad benne az ujjunk nyoma, hanem visszapattan, akkor jó.
Kihűlés után érdemes folpackba csomagolni, különben könnyen kiszárad. Így akár egy hétig is eláll.







Megjegyzések