Sóska burgonyafánkkal



Friss tavaszi sóska... már nagyon vártam. :) 

Hozzávalók:

Főzelék:
1 kg. sóskalevél
5 dkg. vaj
3 csapott ek. finomliszt
2 dl. 20 %-os főzőtejszín
4-5 dl. tej
1 kk. só
cukor (ízlés szerint)

Burgonyafánk:
50 dkg. burgonya
25 dkg. kenyérliszt
25 dkg. finomliszt
3 db. tojás sárgája
2.5 dkg. élesztő
3-4 dl. tej
1 kk. cukor
1 kk. só
csipetnyi őrölt fekete bors
zsír a sütéshez

Elkészítés:

Főzelék:
A sóskalevelekről lecsipkedjük a szárakat, majd alaposan megmossuk. (Utóbbi művelethez célszerű két nagyobb tálat használni. Az egyikbe halmozzuk a leveleket, felengedjük hideg vízzel, jól átforgatjuk, majd a vízből átszedjük a sóskát a másik edénybe, mivel a föld nehezebb a víznél, összegyűlik a tál alján. A koszos vizet kiöntjük. Ezt addig ismételgetjük, amíg az edény alján piszkot látunk.)
Egy lábasban felforrósítjuk a vajat, ráhalmozzuk a jól lecsöpögtetett sóskát, folyamatosan kevergetjük, percek alatt teljesen össze fog esni és szétfő. Egy tálkában összehabarjuk a főzőtejszínt a liszttel, egy merőkanálnyi forró sóskával felengedjük (hőkiegyenlítés), hozzáadjuk a főzelékhez, összekeverjük majd botmixerrel pépesítjük. Felhígítjuk tejjel, sóval, cukorral  ízesítjük, újraforrás után már kész is.

Burgonyafánk:
A krumplit megtisztítjuk, kisebb darabokra vágva sós vízben megfőzzük, leszűrjük és áttörjük. Hozzáadjuk a kétféle lisztet, sót, borsot és a tojássárgákat. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, felfuttatjuk benne az élesztőt. Lágy tésztát dagasztunk, letakarva duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és fánkszaggatóval "korongokat" készítünk belőle. Zsírban mindkét felén pirosra sütjük.

A sóskához ezen kívül még, mindkét felén megsütött tükörtojást tálaltam. :)

Megjegyzések