Sajtos szál

Ezzel kapcsolatban töredelmesen be kell vallanom, hogy évek óta plágiumot követek el az elkészítésénél. :P
Volt egy receptem Túrós Lukács: Lányok, asszonyok szakácskönyvé-ből, de nagyon nem volt az igazi. Beható kutatásaim során bukkantam az Otthon ízei blogon, a megváltó receptúrára.
A margarint persze vajra cseréltem; nekem ez régóta vesszőparipám, miszerint "nincs ilyen élelmiszer, hogy margarin!" 
Egy, az élelmiszeripart jól ismerő barátom egyszer azt mondta: a margarin, a kőolajtól egyetlen alkotóelemben különbözik. Lehet, ez némi túlzás, de akkor is elgondolkodtató... 
Remélem nincs harag. :)

Hozzávalók: 

50 dkg. finomliszt
25 dkg. vaj
25 dkg. reszelt sajt (akár füstölt is lehet)
kb. 2 dl. tejföl
2 ek. 10%-os ecet
3 dkg. só

A tetejére:
1 db. felvert tojás
20 dkg. reszelt sajt

Elkészítés: 

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd letakarva hűtőben pihentetjük néhány órát, vagy akár egy egész éjszakát.
Ha kivettük, vékonyra kinyújtjuk (kb. 2 mm.) majd megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal. Derelye- vagy pizzavágóval tetszőleges méretű csíkokra szabdaljuk.
Tepsibe rakosgatjuk; 170 °C-ra előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt pirosra sütjük.

Megjegyzés: ez nálam fél adagnak számít. Nagyon gyorsan elfogy, tehát 1 kg.-nál kevesebb lisztből neki sem állok bajlódni vele, nem érdemes. :D 

Megjegyzések