Madártej


Az egyik legjobb dolog ami egy anya konyhájából előkerülhet. :) 
Előrebocsátom, hogy én ezt már egy kis csalással készítem, pici pudingporral, (Urambocsá') ám ezt a gyerekek egy cseppet sem bánják, és ez a legfontosabb. 

Hozzávalók:

4 l. tej
16 db. tojás
1/2 cs. (2 dkg.) főzhető vaníliás pudingpor
1 vanília rúd v. 4 cs. vaníliás cukor
50 dkg. kristálycukor

Elkészítés:

A pudingport  kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet a kettéhasított vaníliarúddal feltesszük forralni. (Amennyiben vaníliás cukorral dolgozunk, azt a tojássárgákhoz keverjük majd.)
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 25 dkg. cukorral kemény habbá verjük, majd a forró tejre evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle, mindkét oldalukon néhány másodpercig főzzük (tényleg nem neki több idő) végül egy szitára szedjük. Egyszerre csak 4-6 darab habgaluskát tegyünk a tejbe, mert hirtelen nagyon megdagad, továbbá túlfő, ha sok ideig áztatjuk.

A tojássárgákat "kilukasztjuk",simára keverjük, majd 40 dkg. cukorral alaposan kikeverjük, ez után kis adagokban forró tejet merünk hozzá a hőkiegyenlítés végett, így nem csomósodik össze a tojássárgája. A forró tejbe habverővel való állandó keverés közben először belecsorgatjuk a pudingos tejet, majd a cukros tojássárgákat is. Abban a pillanatban ahogy újra felforr (tehát az első buboréknál!) levesszük a tűzről, átöntjük egy hőálló tálba, a tetejére rakjuk a habgaluskákat. Aki szereti, pirított mandulaszeletekkel megtűzdelheti a "madarakat".


Megjegyzések