Lasagne


Ahogy én készítem hosszú évek óta.
Tudom, hogy ez nem teljesen az eredeti, olasz lasagne-al forno, hiszen az eleve marhahúsból készül... de kit érdekel, ha a családom pont így szereti? :) 
Az itt leírt mennyiség (szokás szerint) jó nagy adag -32×38×6 cm.-es tepsit töltött ki- ugyanis 2 fejlődésben lévő kamaszgyerek mellett nem állhatok le fél kiló húsokkal szórakozni... 💚
Ha van időm (meg energiám) saját kezűleg készítem a tésztalapokat, de akkor sem vágják hozzám a lasagnét, ha bolti tésztát használok. 

Hozzávalók:

Ragu:
1.20 kg. darált hús (nálam sertéslapocka)
25 dkg. bacon
40 dkg. sárgarépa
25 dkg. vöröshagyma
20 dkg. vaj
4-5 dl. tej
2-3 dl. sűrített paradicsom

bors
majoránna

Tésztalapok:
60 dkg. rétesliszt
3 db. tojás
1 kk. só
víz (amennyit felvesz)

Besamelmártás:
15 dkg. vaj
12 dkg. finomliszt
15-16 dl. tej

fehérbors
szerecsendió

60-70 dkg. trappista sajt
1 ek. olívaolaj

Elkészítés:

Vajban megpirítjuk a kis kockákra vágott bacont, hozzáadjuk a vöröshagymát és sárgarépát (utóbbit én gyorsvágóval szoktam összeaprítani, így könnyebben megpuhul, és szebb is lesz a kész ragu), pár percig tovább sütögetjük. Hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, gyakori kevergetés mellett 8-10 perc alatt fehéredésig pároljuk. Felöntjük paradicsompürével és tejjel, majd puhára főzzük (kb. 1 óra).

Amíg a ragu megfő, elkészítjük a tésztalapokat:
Tálba tesszük a hozzávalókat, majd a víz óvatos adagolásával rugalmas, de semmiképpen sem túl puha tésztát gyúrunk. Hat darab, a tepsi méretével megegyező tésztalapot nyújtunk belőle, konyharuhákra fektetjük, hogy kissé száradjanak.
(Nekem van tésztanyújtó gépem, ez lényegesen leegyszerűsíti a dolgot, egyébként kissé macerás és nehéz munka a tészta kinyújtása, de ismételten mondom: a bolti tészta is teljesen megfelelő!)

Ez után elkészítjük a tejmártást:
Felforraljuk a tejet, majd egy másik lábasban vajban, nagyon enyhén megpirítjuk a lisztet, habverővel való gyors kevergetés közben ráöntjük a forró tejet, fűszerezzük, hagyjuk, hogy újra felforrjon és máris levesszük a tűzről.
Már csak a sajtreszelés és az összeállítás van hátra.

Olívaolajjal megkenjük a tepsi alját, ráfektetjük az első réteg tésztalapot, egyenletesen megöntözzük besamelmártással, erre a ragu 1/5-d része kerül, majd megszórjuk egy maréknyi sajttal. Így folytatjuk, amíg az alapanyagok elfogynak. A felső tésztalapra már csak mártás és a maradék sajt kerül. 170-180 C°-os sütőben pirosra sütjük.








Megjegyzések