Gerbeaud




... örök téli szerelem...


Hozzávalók:


Tészta: 
50 dkg. finomliszt
12.5 dkg. vaj
12.5 dkg. zsír
4 db. tojás sárgája
5 dkg. porcukor
csipetnyi só
1-1.5 dl. tej
2.5 dkg. élesztő
1 kk. kristálycukor

Töltelék:
6 dl. házi (savanykás ízű) sárgabaracklekvár
45 dkg. darált dió
25 dkg. porcukor
1 db. citrom reszelt héja
kb. 1 dl. rum

Máz:
20 dkg. csokoládé
kevés olívaolaj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit tálba mérjük. Langyos tejben 1 kk. cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi alapanyaghoz adva, könnyen gyúrható, de nem lágy tésztát készítünk. Négyfelé osztjuk, majd cipókká formáljuk, letakarva fél órán át pihentetjük.
A darált diót összekeverjük a porcukorral és a citromhéjjal.
Egy legalább 25×40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. (Az oldalát is.)
Kinyújtjuk az első lapot, óvatosan feltekerjük a nyújtófára majd belehengergetjük a tepsibe. (Kicsit nagyobbra kell nyújtani, mint a tepsi mérete, mert összeugrik.) A tésztalapot megkenjük a lekvár egyharmadával, megszórjuk a cukros dió szintén egyharmad részével, és meglocsoljuk néhány evőkanál rummal.
Ezt a folyamatot megismételjük még kétszer, majd lefedjük a 4. lappal, villával sűrűn megszurkáljuk.
Előmelegített, 160 C°-os sütőben 30-35 percig sütjük. Ha már egyenletesen szép világosbarna színt kap, akkor átsült.

Amikor teljesen kihűlt, vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, és egyenletesen elterítjük a sütemény tetején. Azonnal fogyasztható, de másnapra-harmadnapra lesz igazán puha és finom.

Csak nem fog addig tartani... ;)







Megjegyzések