Francia krémes





Hozzávalók:



2 cs. konyhakész leveles tészta

Krém:
8 db. tojás
8 dl. tej
15 dkg. cukor
10 dkg. finomliszt
1 db. vaníliarúd
2 dkg. zselatin+1 dl. tej

5 dl. habtejszín

Máz:
5 ek. tej
20 dkg. porcukor
1/2 kk. neszkávé
7 dkg. hideg vaj

Elkészítés:

A leveles tésztákat két kb. 25×40 cm.-es tepsi hátoldalán 180 C°-on halványbarnára sütjük. Érdemes rátenni egy rácsot sütés közben, így nem púposodik fel. (Sütés után is hagyjuk rajta, nem ragad rá.)
A zselatint felöntjük 1 dl. tejjel, félretesszük dagadni.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját egy lábasba, a fehérjét habüstbe tesszük. A sárgákat simára keverjük, majd hozzáadjuk a cukor kb. felét, ismét simára keverjük, végül a liszttel is ugyanígy járunk el. (Ha nem tartjuk be ezeket a lépéseket a krémünk csomós lesz.) Felöntjük 8 dl. tejjel, belekaparjuk a vaníliarúd magjait. Folytonos keverés közben sűrű krémmé főzzük. 
A fehérjét rögtön ez után felverjük a maradék cukorral, majd a még meleg krémbe forgatjuk.
Az egyik leveles tésztát elhelyezzük egy magas falú tepsiben.
A zselatint kis lángon kevergetve felolvasztjuk; nem forraljuk, mert elveszíti a kötőképességét! A meleg zselatint a krémhez keverjük, majd azonnal ráöntjük a tepsiben lévő tésztára, hűtőbe tesszük néhány órára.

A mázhoz a tejet, a porcukrot és a pici neszkávét egy lábasban felforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a hideg vajat, majd a második leveles tésztára öntjük. Gyors mozdulatokkal simítsuk el, mert hamar megköt.
A habtejszínt felverjük és a teljesen kihűlt és szilárd krémre simítjuk egy habkártyával. A  mázas tésztát tetszőleges nagyságú darabokra vágjuk, így fogjuk elhelyezni a hab tetején. Ez után már csak annyit kell tennünk, hogy a darabok mentén felvágjuk a süteményünket és boldogan nézzük ahogy fogy..... D

(Az üres vaníliarudat beletehetjük egy befőttesüvegbe, feltöltjük kristálycukorral és hamarosan finom vanillincukrot nyerünk.)

Megjegyzések