Eszterházy torta



Nehéznek tűnhet, de valójában nagyon egyszerű elkészíteni, és a legkevésbé sem "gej", mint a legtöbb cukrászdai Eszterházy. :)


Hozzávalók:

A 6 db. laphoz:
48 dkg. tojásfehérje (kb. 12 db. tojás)
24 dkg. kristálycukor
30 dkg. darált dió
6 dkg. finomliszt

A krémhez:
4 dl. tej
6 dkg. vaníliás pudingpor
4 db. tojás
20 dkg. kristálycukor
25 dkg. vaj
3-5 cent rum

A tetejére:
20 dkg. fehér csokoládé
5 dkg étcsokoládé
kevés olívaolaj

+ az oldalára kb. 10 dkg. darált dió

Elkészítés:

Először a krémet főzzük meg, hogy legyen ideje kihűlni. A tejben csomómentesen elkeverjük az egész tojásokat, a pudingport és a cukrot, majd állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Kihűlés után belekeverjük a vajat, legvégül a rumot.
A lapokhoz sütőpapírra előrajzolunk 6 db. kb. 24 cm.-es kört.
A tojásfehérjét tartós habbá verjük a cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a dióval összekevert lisztet. Elosztjuk a 6 db. körön, elsimítjuk, majd 170 C°-on  12-15 perc alatt világosbarnára sütjük.
(Ha olyan sütőnk van amibe csak egy tepsi fér bele, akkor célszerű  tojáshabot 3 részletben kikeverni, mert állás közben összeesik.)
Amint kivettük a sütőből lehúzzuk róluk a papírt, pár percig hagyjuk hűlni. Az az oldala lesz felül amelyiken a papír volt. Kiválasztjuk a legszebbet, legsimábbat, félretesszük, ez lesz a legfelső lap.
A többit szétrakosgatjuk az asztalon, elosztjuk rajtuk a krém 5/6-od részét, egy részt félreteszünk az oldalára. Ha ez elkészült, egymásra helyezzük a megkent lapokat, befedjük a félretett lappal, majd kissé megnyomkodjuk a tetejét, hogy összeálljon a tortánk, végül bevonjuk az oldalát a maradék krémmel, darált dióval díszítjük.
A kétféle csokoládét vízgőz felett, kevés olívaolaj hozzáadásával megolvasztjuk. Folyékonynak kell lenniük, különben nem fog sikerülni a csíkozás. Egy nagy kenőkést és egy kis hegyes kést készítünk a torta mellé. A fehér csokoládét ráöntjük  a tortára, gyors mozdulatokkal elkenjük, majd egyszer-kétszer az asztalhoz ütögetjük a tortát, hogy a csokoládé egyenletesen terüljön. Ez után az étcsokoládéból egy kiskanál segítségével párhuzamos, vékonyabb-vastagabb csíkokat folyatunk a fehérbe. Ekkor a kis hegyes kést vesszük kézbe és a sötét csíkokra merőlegesen kb. 2 cm-ként vonalakat húzunk a csokoládéba, majd a vonalak között az ellenkező irányban is megtesszük ugyanezt.
Azonnal hűtőbe rakjuk a tortát, hogy szépen megszilárduljon a csokoládé.

Megjegyzések