Epertorta



Előrebocsátom, hogy a tortához nincs szükség 8 tojásból piskótára, elég kb. a fele, de tudtam, hogy lopkodni fogják az asztalról, és akkor kezdhetem elölről az egészet. :P 

Hozzávalók:

Piskótatekercs:
8 db. tojás
16 dkg. kristálycukor
16 dkg. finomliszt
1/2 cs. sütőpor
pici só
5-6 dl. (házi) eperlekvár

Eperkrém:
60 dkg. eper (minimum; de lehet több is)
25 dkg. mascarpone
2 dl. natúr joghurt
20 dkg. porcukor
2 dl. habtejszín
1 cs. zselatin (Horváth Rozi)
2 dl. tej

A díszítéshez 8 szem eper.

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 170 C°-ra.
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét sűrű habbá verjük a cukorral, belekeverjük a sárgákat, végül óvatosan hozzáforgatjuk a lisztet a sütőporral és a pici sóval együtt. Két nagyobb tepsi (legalább 30×40 cm.-es) alján, sütőpapíron vékonyan elkenjük a tésztát. Egymás után halványbarnára sütjük mindkettőt. Amint kivettük a sütőből, egy előkészített konyharuhára borítjuk a lapokat, lehúzzuk róla a papírt, megkenjük lekvárral, két szélét levágjuk és a felénk eső, alsó szélére helyezzük a levágott részt (ez lesz a közepe). Szorosan feltekerjük.




Egy 26 cm.-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Az egyik tekercsből leszeletelünk annyit, hogy körbe tudjuk rakni a tortaformát. Kb. 1.2-1.5 cm.-es szeleteket vágjunk. 
A tortaforma alját, jóval vékonyabbra, kb. az előző felére szeletelt tekercsekkel rakjuk ki. 






Ez után elkészítjük az eperkrémet:
A zselatint egy kis lábasba tesszük, felöntjük 2 dl. tejjel, félrerakjuk.
60 dkg. epret kicsumázzuk, megmosunk, turmixolunk. Hozzáadjuk a mascarponét, a porcukrot és a joghurtot, sima krémmé keverjük. A habtejszínt felverjük, beleforgatjuk a krémbe.
A zselatint melegítve felolvasztjuk (nem forraljuk) belekeverjük a krémbe, majd feltöltjük a tortaformát, amit óvatosan ütögessünk az asztalhoz, hogy a krém kitöltse a tekercsek közeit. Hűtőbe tesszük legalább 6 órára. Ha kivettük, már csak a tortakeret és a papír eltávolítása, valamint a díszítés elkészítése van hátra.



ez már mind maradék volt



















Egy baj volt vele... túl gyorsan elfogyott. :) 

Megjegyzések