Egyszerű vizes piskóta

3 tojásból 30 cm. átmérőjű formában

Hozzávalók 25×40 cm-es tepsibe v. gáztepsihez:

6 db. tojás
30 dkg. kristálycukor
30 dkg. finomliszt
1 cs. sütőpor
3 ek. olívaolaj
6 ek. meleg víz
csipetnyi só

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét fényes, közepesen kemény habbá verjük a 30 dkg. kristálycukorral. Ez után beleöntjük a tojássárgákat, az olajat, és a vizet, néhány mozdulattal eloszlatjuk benne, végül kis adagokban a sütőporos lisztet, és a csipetnyi sót is hozzáadjuk. Sima, csomómentes tésztává keverjük.
Én robotgéppel dolgozom, felesleges fakanállal bajlódni, és azon izgulni, hogy összetörik a hab. Tény, hogy nem szabad hosszú ideig kevergetni, ha már minden hozzávaló egyben van, de a kész piskóta állaga nem a fakanáltól függ. A nyers tésztának formázhatónak, habszerűnek kell lennie, akkor szép levegős piskótát kapunk. 170-180 C°- kell sütni, 20-25 perc alatt készül el. (Bírjuk ki, hogy az első 15 percben nem nyitogatjuk a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta.) Tűpróbával v. a tészta tetejének megtapintásával állapítható meg, hogy átsült-e már. Ha nyomásra sziszegő hangot hallat, és nem marad benne az ujjunk nyoma, akkor elkészült.

Megjegyzés: általában 6 tojásos piskótát készítek, de ez az alaprecept könnyen osztható-szorozható a tepsink (sütiformánk) űrtartalmához mérten.
Sokféle piskótarecept létezik. Itt a blogon is gyakran előfordulnak ettől nagyon eltérő receptek is, viszont ezek mindegyikét "piskótának"nevezzük, hiszen az alapjuk a felvert tojásfehérje, ami a tészta nagy részét alkotja.

Megjegyzések