Fahéjas szelet



A fahéj szerelmeseinek! 💚
Ebből a mennyiségből nagyooooonnn sok lesz, viszont 2-3 napig eláll, mutatósan fest szeletelve, akár esküvői sütinek is el tudom képzelni, csak akkor apró szeletekre vágnám.

Hozzávalók:

A fahéjas lapokhoz:
50 dkg. finomliszt
18 dkg. porcukor
5 dkg. vaj
5 dkg. méz
2 db. tojás
1/2 dkg. őrölt fahéj
1 dkg. szódabikarbóna
kb. 2 dl. tejföl

A sárga és a barna piskótához:
8 db. tojás
16 dkg. cukor
20 dkg. finomliszt
1.5 dkg. sütőpor
1 dl. olívaolaj
1 dkg. kakaópor + 1 ek. víz (a fele tésztába!)

Krém:
16 dl. tej
16 dkg. vaníliás pudingpor (4 cs.)
40 dkg. porcukor
40 dkg. vaj

Elkészítés:

A fahéjas tésztát összeállítjuk; a tejfölt apránként adjuk hozzá, amennyit felvesz. Könnyen nyújtható, nem ragacsos tésztát igyekezzünk alkotni. 3 részre osztjuk, majd egy vajazott-lisztezett, kb. 25×40 cm.-es tepsi alján kisütjük. 160 C°-on 6-8 perc alatt megsül. Isteni fahéjillat árad ilyenkor a sütőből.😊

Megfőzzük a pudingot, langyosra hűtjük, majd belekeverjük a porcukrot, végül a vajat.

A piskótákhoz szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét habbá verjük a cukorral, hozzáadjuk a sárgákat, az olívaolajat, óvatosan elkeverjük benne, majd kanalanként beleforgatjuk a sütőporos lisztet is. A tészta felét egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. (Célszerű ugyanazon tepsiben sütni, amelyiknek az alján a lapokat sütöttük.) A tészta másik felébe belekeverjük a kakaóport a vízzel, majd egy ugyanolyan méretű tepsibe öntjük. (Ha nincs két egyforma tepsink, két részletben keverjük ki a piskótát.)
A piskótákat előmelegített sütőben, 170 C°-on, kb. 12 perc alatt kisütjük.

Legvégül nincs más dolgunk, mint összeállítani a süteményt a következőképpen:

- fahéjas lap
- a krém egynegyede
- kakaós piskóta
- a krém egynegyede
- fahéjas lap
- a krém egynegyede
- sárga piskóta
- a krém egynegyede
- fahéjas lap

Így néznek majd ki a rétegek:



Vágatlan verzió 







Megjegyzések