Borsóleves



A blogot megihlető leves, ami nálunk a gyerekek kedvence mióta világ a világ. Nincs olyan opció, hogy a "mit főzzek" kérdésre ne ez lenne válasz. 

Hozzávalók:

Leves:
50 dkg. zöldborsó (most éppen fagyasztott)
5 szál közepes sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
1 csokor petrezselyemzöld (elhagyható)
1 fej vöröshagyma
5 dkg. vaj

1 csipetnyi fehér bors
2 tk. pirospaprika
1 ek. finomliszt
víz

Galuska (levesbetétként):
2 db. tojás
kb. 10 dkg. tejföl

rétesliszt

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk.
Vajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd rádobjuk a karikára vágott zöldséget, sózzuk, borsozzuk és ráöntünk kb. 1 dl. vizet, addig pároljuk, míg a vizet elfőtte. Ekkor hozzáadjuk a fagyasztott zöldborsót, (ezt csak 1-2 percig kell párolni, mert előfőzött) rászórunk 1 evőkanálnyi lisztet, beleforgatjuk a zöldségekbe, majd a pirospaprikával is így járunk el. Azonnal felengedjük kb. 2-2,5 l. vízzel, felforraljuk, ha kell után ízesítjük.
Elkészítjük a levesbetétet: tálba ütjük a 2 tojást, sózzuk, belekeverjük a tejfölt és annyi réteslisztet, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk. Amint a zöldségek már közel puhák (ez alig pár perc főzést jelent) a fazék tetejére tesszük a nokedliszaggatót és egyszerűen beleszaggatjuk a levesbe a tejfölös galuskát. További 1 perc főzés után már kész is. Aki szereti, annak tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

Megjegyzések