Aranygaluska


Kicsit téli desszert, hiszen a kelt tészta és a tojásból készült sodó nyáron nem sokáig tartható el, sőt én a diót is kicsit a zimankós napok fűtőanyagént tartom számon. 

Hozzávalók:

Tészta: 
1 kg. finomliszt 
5 dkg. élesztő
7-8 dl. tej
1 dkg. só
4 db. tojás sárgája
10 dkg. kristálycukor
15-20 dkg. vaj 
20-30 dkg. darált dió+kristálycukor

Sodó:
2 l. tej
4 db. tojás
10 dkg. finomliszt
30 dkg. kristálycukor
4 cs. vaníliás cukor 

Elkészítés:

Tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt. A tejet óvatosan adagoljuk, nehogy folyós legyen a tésztánk. Amikor már összeállt dagasztható állagúra, hozzáadunk 10 dkg. olvasztott, de nem forró vajat, majd alaposan megdolgozzuk, hólyagosra dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, deszkára borítjuk, kb. kétujjnyi vastagságúra kinyújtjuk (én csak a kezemmel szoktam ellapogatni). Kicsi, 2-3 cm. átmérűjű szaggatóval vagy egy pálinkáspohárral "galuskákat" készítünk belőle. A szaggatót minden harmadik-negyedik darab után a maradék olvasztott vajba mártjuk, a tésztadarabokat így rakosgatjuk a szintén kivajazott tepsibe szép sorban. Amikor a tepsi egy sorban megtelt, bőven megszórjuk cukorral összekevert darált dióval, majd újabb sor tésztával befedjük a diós részt. (Ha marad olvasztott vaj, csepegtessük szét a tetején.) Ismét kelni hagyjuk legalább fél órát, majd előmelegített, 170 C°-os sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.



A sodó elkészítése:

A tejet feltesszük forralni. Egy tálba ütjük a tojásokat, belekeverjük a cukrot és a vaníliát, majd legvégül a lisztet. Ez az alapunk. Amint a tej forrni (futni) kezd, belezúdítjuk az alapba és habverővel jól átkeverjük. Kész. :)






Megjegyzések