Almás-krémes


Hozzávalók:

1 kg alma
2 cs. vaníliás cukor
őrölt fahéj

Piskóta:
6 db. tojás
30 dkg. kristálycukor
30 dkg. finomliszt
1 cs. sütőpor
3 ek. olívaolaj
6 ek. meleg víz
csipetnyi só

Krém:
1 l. tej
12 dkg (3 cs.) vaníliás pudingpor
25 dkg. vaj
25 dkg. porcukor
2 cs. vaníliás cukor

A tetejére kb. 5 dkg csokoládé.

Elkészítés: 

A meghámozott, vékonyra szeletelt almát sütőpapíron szétterítjük egy legalább 25×40 cm.-es tepsiben. Megszórjuk őrölt fahéjjal és vaníliás cukorral.

Elkészítjük a piskótát:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét fényes, közepesen kemény habbá verjük a 30 dkg. kristálycukorral. Ez után beleöntjük a tojássárgákat, az olajat, és a vizet, néhány mozdulattal eloszlatjuk benne, végül kis adagokban a sütőporos lisztet, és a csipetnyi sót is hozzáadjuk. Sima, csomómentes tésztává keverjük, majd ráöntjük az almára. Előmelegített 170 C° fokos sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 30 perc). Ha már langyosra hűlt, tálcára fordítjuk, hogy az almás része legyen felül; a sütőpapírt eltávolítjuk.

Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet:

A pudingport a vaníliás cukorral felfőzzük a tejben, langyosra hűtjük, majd belekeverjük először porcukrot, majd a vajat. Rásimítjuk a kihűlt almás piskótára, végül csokoládét reszelünk rá.






Megjegyzések